de vierde dag
Door: peernaarsantiago
Blijf op de hoogte en volg Peer
04 Augustus 2010 | Frankrijk, Metz
Godelieve kreeg vandaag haar anti kraak kamer toegewezen. Vanaf komende week kan ze in een voormalig SNS kantoor in Nijmegen gaan wonen, voor zolang als het duurt natuurlijk, want anti kraak is niet heel zeker, maar wel goedkoop. En ze is voorlopig onder de pannen!
Marianne en ik ondernamen eerst een gezonde wandeling van de prima jeugdherberg Georges Simenon in Luik na naar het nieuwe adembenemende station Guillemins. Een beetje naar Santiago dus,want de architect van dit kunststuk heet Santiago Calatrava. Het begint wel nu al tekenen van verval te vertonen, want de witte kleur is her en der al vuil aan het worden. Het onderhoud kort natuurlijk handenvol geld en dat zal wel op zijn inmiddels, in deze crisistijd.
Ik heb de trein genomen naar Luxemburg en vandaar naar Metz. Daar heb ik in de kathedraal de ramen van Marc Chagall, waar Marianne in 2002 drie dagen naar heeft zitten turen nog maar eens goed gefotografeerd. Voor wie er nog nooit geweest is… een aanrader!
Metz is, als vele steden, onderschat. Het lijkt wel of het nu pas, nu er een dependance van het centre Pompidou is gevestigd, begint mee te tellen. Flauwekul natuurlijk. Het historisch en volkenkundig museum bijvoorbeeld telde in Europa allang mee. En we moeten niet vergeten dat er niet alleen een mooi bewaarde tempelierskapel staat, maar dat Metz zelfs de oudst bewaarde kerk van Frankrijk bezit. St. Pierre aux Nonnais, vlak bij de tempelierskapel, is gebouwd rond het jaar 360, nog in de tijd dat Metz onderdeel was van het Romeinse rijk dus.
Het is een wonderschone plek, die, hoewel geen religieuze functie meerhebbend, nog steeds tot verstilling aanzet. Én tot relativering, want zoals nu soms kerken tot sportzaal worden omgebouwd, zo werd deze van oorsprong Romeinse sportzaal omgebouwd tot kerk, meer dan 1700 jaar geleden…
En zo ga ik verder op mijn pelgrimstocht. Na enkele uren door Metz gestruind te hebben was mijn volgende en voor vandaag laatste statie Bar le Duc. Via Nancy, dat wel, maar daar was ik maar even, wachtend op de overstap. Vlug even naar Place Stanislas dus, want dat is nog zo’n pareltje dat je niet mag missen..
In Bar le Duc aangekomen heb ik zo’n twee uur rondgelopen om sfeer te proeven, waarna ik het minitentje heb opgezet in de Camping Municipal, in een park gelegen achter het (nieuwe) kasteel van Bar le Duc . De plek was bijzonder, want omdat er onweer was voorspeld, mocht ik onder de beschutting van een eeuwenoude (gestutte) boom staan. Onder de stut zette ik het tentje neer, in de hoop dat als er wat zou omwaaien, het níet de stut zou zijn..
In totaal vandaag toch nog zo’n 16 kilometer gelopen overigens..
07 Augustus 2010 - 15:30
Peter Vossen:
Volg met steeds grotere interesse je tocht, natuurlijk niet in de laatste plaats vanwege de cultuurhistorische component!
Ben het helemaal met je eens dat Metz ondergewaardeerd wordt. Ook vóór het Centre Pompidou gold voor Metz al: vaut le voyage!
Na de St-Etienne (met z'n prachtige vensters) zijn wij niet uitgekeken geraakt in de Musées de la Cour d'Or waar de archeologische afdeling wacht op een vervolgbezoek van onze kant.
De St-Pierre-aux-Nonnains was onze refuge tijdens een stortbui zodat we de buitenkant en de omgeving (nog) niet goed bekeken hebben.
Goede reis verder en . . . benieuwd naar je volgende bericht!