de achttiende dag
Door: peernaarsantiago
Blijf op de hoogte en volg Peer
18 Augustus 2010 | Frankrijk, Conques
In kapelletje even gezeten en gebeden voor allen die me lief zijn..
Vandaag door mooie kleine en wat grotere dorpjes gekomen. Espeyrac bijvoorbeeld, mooi en ook heel mooi gelegen.
Conques slaat natuurlijk echter alles. Dit kleine dorpje ( eigenlijk een stadje) is ongelooflijk mooi. Een oud bisdom ook. Beroemd als oeroude etappeplaats op de weg naar Compostela, maar ook en vooral vanwege Ste Foy. Een heilige uit de 3e eeuw, die in Agen werd vereerd, maar waarvan de relieken door monikken uit Conques werden gestolen... Zo ging dat in de middeleeuwen! Op een of andere manier is er een verhaal omheen geborduurd dat engelen haar in Conques hebben laten landen en zo kwam alles nog goed ( behalve voor Agen dan...).
Het reliekschrijn van Ste Foy is de grootste schat op religeius gebied uit de middeleeuwen en reliekschrijnen hebben ze hier meer...
Ik slaap in de abdij; er kan ook hier helaas niet meer gekookt worden. Ik eet dus in het dorp straks. Ik slaap in een dortoir, met een stuk of tien anderen. Er zijn ongeveer 95 gasten in de abdij vandaag, volle bak dus. Ook de andere gites zijn vol. Meer dan 200 mensen dus, hetgeen betekent dat de bevolking ongeveer verdubbeld vandaag. Morgen blijf ik misschien hier om alles rustig nog eens te bekijken... Jeroen, die een week meeloopt, komt de 21e aan in Figeac, dus ik heb een dag speling!
Eind van de middag naar de Vespers in de mooie Romaanse abdijkerk. Mooi voorgezongen en door de kerk goed geantwoord op psalmen en de gezangen. Goed om er te zijn geweest!
Ik heb 's avonds met Beatrice? Bob en Josiane gegeten, pizza op straat in Conques. Niet duur en heel lekker.
Daarna mooi op tijd voor de Completen, waarmee de paters en broeders de dag afsluiten. Weer net zo mooi als de Vespers. Na de Completen is er een toetje: de pelgrims mogen mee naar buiten, waar zich al een kleine menigte heeft verzameld. Zoals iedere dag geeft een van de broeders dan op erg humoristische wijze, maar ook met gepaste wijsheid, uitleg over het beroemde tympaan, dat zich boven de ingangsdeuren bevindt. Het gaat natuurlijk over hemel en hel, over de scheiding tussen goed en kwaad. De wijze waarop, en de humor waarmee de kunstenaar de meer dan 100 afbeeldingen allemaal hun eigen inhoud en karakter heeft gegeven, duizend jaar geleden, is indrukwekkend. Hierna zijn er nog twee toetjes: terug in de kerk mag men genieten van een gratis orgelconcert, terwijl degenenen die willen de trappen op kunnen gaan om de Romaanse kapitelen van nabij te gaan bekijen, die deels dan uitgelicht zijn. Op de galerij, een meter of tien hoog, lopen dan doodstil tientallen mensen die zich vergapen aan de schoonheid van de bewerkte stenen. Mensen die deels normaal met geen stok de kerk meer in te slaan zijn, lopen en peinzen, peinzen en bidden?
18 Augustus 2010 - 15:05
Nico Coolen:
Hai Peer, ik zie je lopen, contacten leggen, mensen tegen komen en voorbij gaan, mooie plekjes benoemen. Maar hoe denk je over de tocht die je nu maakt in je leven, of schrijf je de 'binnenkant' van jouw weg ergens anders neer? Misschien wat gek mijn vraag, maar voor mij wel interessant daarover nu al iets meer te horen. De zegen was ook daarop betrokken. Succes, we houden je in ons hart. Nico -
18 Augustus 2010 - 19:27
Rosemarie :
Dag Peer. Elke dag volg ik je met veel interesse. Ben erg onder de indruk van je vlotte pen. Dat voelt heel vertrouwd alsof je tegenover me zit te vertellen. Tegelijk zou ik je 'vrijaf' willen gunnen, wens ik je verstilling toe. Niets meer te moeten. Lopen als vanzelf, voor jezelf, het ervaren als levenskunst. Wat je later eventueel zou kunnen reproduceren is meer dan genoeg. De essentie van deze pelgrimage groeit waarschijnlijk in je bewustzijn als je allang weer terug bent bij je geliefde Marianne, de kinderen, je familie, je vrienden en collega's. Vertrouw op je intuïtieve geheugen dat je straks ten allen tijden zal helpen 'te verwoorden', als dat al nodig zou zijn. Het zal zeker inspirerend zijn, wat dan boven komt. Tegenover iedereen 'n beetje anders. Neem het er nu van. Een pelgrimage is een Godsgeschenk. Jij mag het doen: lopen Peer, lopen... geniet er van: nog 67 dagen lang. Wat een geluksvogel. Groetjes Rosemarie. -
19 Augustus 2010 - 12:11
De Bessempjes:
Is ook niet verkeerd om een dagje lekker rond te kijken. Hopelijk heb je ervan genoten.
-x- -
19 Augustus 2010 - 12:41
Peter Vossen:
Conques is één van de plaatsen waar we na een flinke omweg hebben kunnen bevestigen: mérite le détour!
Vooral de tympaan heeft ons heel wat kijkwerk bezorgd waarbij ons weer opviel dat de Middeleeuwers duidelijk meer plezier beleefden aan het uitbeelden van de hellekant dan van de uitverkorenen!
Maar ook de albasten vensters in de kerk en de schatkamer staan in mijn geheugen gegrifd.
Blijf je met aandacht volgen! -
20 Augustus 2010 - 11:12
Chrit Savelkoul:
Beste Peer,
Een mooie tocht, mooie verslagen. Ik had je welliswaar nog niet gemist, maar nu weet ik waar je bent. Zet 'm op, en koop tijdig een paar nieuwe schoenen. -
25 Augustus 2010 - 10:01
Miriam En Lars:
Hoi Peer,
De verslagen zijn nog steeds boeiend en wat minder loodzwaar van de historische informatie: je rugzakje wordt kennelijk al wat lichter.
Veel plezier ! -
25 Augustus 2010 - 17:30
Léon Van Binsbergen:
Beste Peer,
Wat een indrukwekkend verslag.Met steeds grotere bewondering lees ik hoe jullie de reis voortzetten.Ben zeer benieuwd naar de volgende dagen.
Geniet ervan en groet aan Marianne,
Léon -
26 Augustus 2010 - 09:50
Margreet:
Peer, ben je nou helemaal stilgevallen na de woorden van m'n voorganger Nico Coolen. Niet doen hoor! Ik wil graag over je tocht lezen en ook over de cultuurhistorische hotspots die je tegenkomt. Leve de digitale techniek, kan soms ook heel verbindend zijn. Gaat het goed met Jeroen, ook op zo'n aangepaste route? Groet, Margreet